niedziela, 23 maja 2010

::serowe::


przepis z forum Galeria Potraw z moimi wariacjami.
w lodówce znalazłam kostkę (340 g) sera białego półtłustego, zmalakserowałam z 3 żółtkami i 1/3 szklanki cukru. dodałam cukier waniliowy (łyżeczkę), płaską łyżeczkę sody i szklankę mąki i kieliszek śliwowicy. ciasto się kleiło to dodałam jeszcze i malakser się zaczął buntować. więc wywaliłam na stół i zaczęłam zagniatać podsypując mąką - aż osiągnęło stan nieklejenia się do rąk.
rozwałkowałam z grubsza na 1,5 cm, szklaneczką wycięłam kółka (średnica 4 cm) w kółkach dziurki kieliszeczkiem ( średnica 1,5 cm).

w garnuszku rozgrzałam olej, tak z 3 cm na wysokość, wrzucałam na rozgrzany tłuszcz oponki, smażyłam do złotego koloru. a Zosia dzielnie posypywała cukrem, nie pudrem, tylko zwykłym białym kryształem mocno mielonym.

lukry kolorowe następnym razem ;-).

a koleżanka Karolina mnie naprowadziła na nowy pomysł, takie oponki na słono. mnią.

5 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają! lubię oponki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym chwycic teraz takie w rączkę :-) i poczuc się jak dziecko.

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja bardzo lubie oponki. Tak dawno juz ich nie jadlam, ze az wstyd :))

    Urocze zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. WIatm :)

    Dużo smakowitych rzeczy u Ciebie! Ale najbardzije zaintrygowały mnie mrożone szparagi, nie myslałam, że one będą zjadalne po zamrożeniu!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń