przepis z serii czyszczenie lodówki, czyli zielone kluski w maśle czosnkowym. z parmezanem.
- opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrozić, w trakcie rozmrażania dodać jeden przeciśnięty ząbek czosnku
- dwa jajka wbić do większej miseczki i rozbełtać
wymieszać jajka ze szpinakiem, dyskretnie posolić i popieprzyć. dodać tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość ciasta na kluski kładzione
w dużym garnku zagotować wodę, osolić. wkładać łyżkę do wrzątku, a potem do ciasta, formować małe kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować aż wypłyną + 1 min. gotować partiami, wyciągać, wrzucać na sito. jak już przerobimy całe ciasto to na dużej, żeliwnej patelni rozgrzać masło (może być oliwa albo ghee) dodać odrobinę harrisy i kolejny popraskowany ząbek czosnku (albo np liście szałwi), wrzucić na rozgrzane masło kluchy i podsmażyć. na talerzu posypać grubo starym parmezanem.
jutro zrobie ;-)
OdpowiedzUsuńjakie tu pyszności :) zielono i wiosennie..
OdpowiedzUsuńharissa marokańska, pasta, jaka...? ( kompletnie się nie znam, chcę zanabyć i nie wiem, co :] )
OdpowiedzUsuństrasznie fajne te kluski
OdpowiedzUsuńprzez tą zzzzieleń :-)