poniedziałek, 3 maja 2010

:: w zielone gramy::

przepis z serii czyszczenie lodówki, czyli zielone kluski w maśle czosnkowym. z parmezanem.

- opakowanie mrożonego szpinaku, rozmrozić, w trakcie rozmrażania dodać jeden przeciśnięty ząbek czosnku
- dwa jajka wbić do większej miseczki i rozbełtać

wymieszać jajka ze szpinakiem, dyskretnie posolić i popieprzyć. dodać tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość ciasta na kluski kładzione

w dużym garnku zagotować wodę, osolić. wkładać łyżkę do wrzątku, a potem do ciasta, formować małe kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować aż wypłyną + 1 min. gotować partiami, wyciągać, wrzucać na sito. jak już przerobimy całe ciasto to na dużej, żeliwnej patelni rozgrzać masło (może być oliwa albo ghee) dodać odrobinę harrisy i kolejny popraskowany ząbek czosnku (albo np liście szałwi), wrzucić na rozgrzane masło kluchy i podsmażyć. na talerzu posypać grubo starym parmezanem.

4 komentarze:

  1. jakie tu pyszności :) zielono i wiosennie..

    OdpowiedzUsuń
  2. harissa marokańska, pasta, jaka...? ( kompletnie się nie znam, chcę zanabyć i nie wiem, co :] )

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie fajne te kluski
    przez tą zzzzieleń :-)

    OdpowiedzUsuń