poniedziałek, 19 października 2009

:: creme caramel ::

przepis za Galerią potraw:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,24957890,24957890.html

karmel:

- 1/2 szklanki miałkiego cukru
- 2 łyżki wody

krem:
- szklanka śmietany kremówki
- szklanka mleka - 3,2%
- laska wanilii
- 4 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru

Cukier z wodą rozpuścić w garnku o grubym dnie, cały czas mieszając. Gdy nabierze bursztynowego koloru, rozlać do foremek. Rozgrzać piekarnik do 170C. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać do mleka i śmietanki. Podgrzewać powoli, żeby uwolnić jak najwięcej aromatu. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, wlać do nich gorącą śmietanę z mlekiem.
Napełnić masą foremki, przelewając przez sitko (ja nie przelewam przez sito i wlewam do dużego naczynia - k-k). Foremki przykryć folią aluminiową, włożyć do bain marie (czyli po prostu ustawić na blasze wypełnionej wodą tak, żeby woda sięgała do połowy wysokości
foremek).

Piec do momentu ścięcia masy. Wyjąć, podawać dobrze schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz