poniedziałek, 19 października 2009

::tarta bardzo serowa::

ciasto - patrz tarta grzybowa
a reszta:
nadzienie:
- 2 pomidory obrane i pokrojone w poprzeczne plastry
- 1 bakłażan pokrojony w poprzeczne plastry i usmażony na patelni grillowej
- 1 duża cebula pokrojona w piórka i uduszona na złoto
- 15 dkg sera z niebieską pleśnią - rokpola tutaj
- 4 jajka
- pół szkalnki mleka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, bazylia, sół

ciasto wałkuję na grubość około 0,5 cm i wylepiam nim tortownicę ok - 20 cm średnicy. piekę przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200C. ciasto lubi czasami spłynąć z boków - ja robię to w wysokiej blaszce, bo zależy mi na miejscu na nadzienie - więc "doklejam je do boku" widelcem ;-).

po podpieczniu spodu układam nadzienie. na dno kładę pomidor, na to plastry bakłażana, cebulę. oszczędnie solę i pieprzę. wylewam 2/3 masy jajeczno -serowej (jajka mieszam z mlekiem, przeciśnietym przez praskę czosnkiem, bazylią, pieprzem, pokruszonym drobniutko serem). na to bakłażan i reszta masy.

piekę około 20-30 min w temp. 200C. i tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz