niedziela, 18 października 2009

:: sałatka z bakłażanów::

Sałatka z pieczonych bakłażanów, czyli bbb (brzydka bakłażanowa breja). przepis zaczerpnięty z:
www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,866
ale troszkę zmodyfikowany, bo:
1) bakłażana nie solę i nie maltretuję na sitku, tylko mieszam z 2 łyżkami pesto i oliwą.
2) pomidory piekę razem z bakłażanem
3) zamiast 4 - 6 ząbków z czosnku piekę cały z pomidorami i bakłażanem
4) cebulę duszę na oliwie z przesmażonymi: kuminem, ziarnami kolendry i rozgniecionym
w porcelance zielem angielskim (1 kulka)
5) nie używam całego chili tylko mały kawałeczek
6) czasami dodaję upieczoną nad palnikiem i obraną ze skórki czerwoną słodką paprykę
7) i dodaję pietruszkę - bo lubię
8) i wyciskam sok z 3 ósemek cytryny, skórkę zostawiam w sałatce
9) i dodaję odrobinkę, na czubek łyżeczki miodu
10) aaaaa i piekę warzywa około 40 minut

to jest coś niesamowitego, ale musi poleżakować przynajmniej 1 noc. u nas leżakuje na
balkonie - w końcu mamy jesień i jest dość chłodno.

1 komentarz:

  1. wygląda mnią mnią.
    Czy 'd' w wyrazie 'sałatka' jest zamierzone? :)
    pozdrawiam, I.

    OdpowiedzUsuń